ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χωριάτικη του Chef

 

Υλικά για 4-5 άτομα

 

6 ντομάτες

4 αγγούρια

2 κρεμμύδια φρέσκα

4 ντοματίνια cherry

1 ματσάκι σχοινόπρασο

10 φυλλαράκια βασιλικό πλατύφυλλο

50 γρ. ελιές καλαμών (χωρίς κουκούτσι)

100 γρ. φέτα

30 γρ. σταφίδες ξανθές

40 γρ. κουκουνάρι

60 γρ. ελαιόλαδο

ρίγανη

αλάτι-πιπέρι

 

Ξεκινώντας πλένουμε τα υλικά. Κόβουμε τις ντομάτες και βγάζουμε τους σπόρους. Καθαρίζουμε τα αγγουράκια και βγάζουμε τους σπόρους. Κόβουμε τις ντομάτες και τα αγγούρια σε κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ σκεύος. Τρίβουμε τη φέτα στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε επίσης τον βασιλικό και το σχοινόπρασο, κρατώντας μια μικρή ποσότητα για το τέλος.

Αναμειγνύουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το κρεμμύδι, τον βασιλικό και το σχοινόπρασο μαζί με τους κύβους της ντομάτας και του αγγουριού μέσα στο βαθύ σκεύος. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε έτσι ώστε να ενσωματωθεί η φέτα με όλο το μείγμα.

Σε αυτό το σημείο η σαλάτα είναι έτοιμη. Ένας όμορφος τρόπος να την παρουσιάσετε. είναι τοποθετώντας την σε στρογγυλά ανοιχτά φορμάκια (τσέρκια) ή εναλλακτικά μπορείτε να την τοποθετήσετε σε μικρά μπωλ, τα οποία θα γυρίσετε ανάποδα στο πιάτο και στη συνέχεια θα αφαιρέσετε, έτσι ώστε να διατηρήσει η σαλάτα τη φόρμα της. Τοποθετούμε στο κέντρο της σαλάτας, ένα ντοματίνι, 2 φύλλα βασιλικού και 2 σχοινόπρασα, και πασπαλίζουμε το πιάτο με ρίγανη και σχοινόπρασο.

 

 

Λινγκουίνι με κοτόπουλο και σόγια

 

Υλικά για 4-5 μερίδες

 

500 γρ. λινγκουίνι

4 στήθη από κοτόπουλο

4 λίτρα ζωμό κοτόπουλο

1 κούπα σόγια σος

1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα

100 ml ελαιόλαδο

πιπέρι

200 γρ. καρότο

200 γρ. κολοκυθάκια

200 γρ. μανιτάρια

2 αβοκάντο

1 κρεμμύδι ξερό

1 κούπα μαϊντανό

 

Κόβουμε τα καρότα και τα κολοκυθάκια σε πολύ μικρά κομμάτια, το κοτόπουλο σε μπαστουνάκια (εμινσέ), το κρεμμύδι και τα μανιτάρια σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κομμένα λαχανικά και το κοτόπουλο για 3-4 λεπτά μέχρι τα ψηθεί το κοτόπουλο. Σβήνουμε με τη σόγια σος, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά ακόμη. Βάζουμε το μείγμα στην άκρη. Βράζουμε τα λινγκουίνι σε ζωμό που κοχλάζει για 12 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Τα τοποθετούμε επάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την παρμεζάνα, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Τα σερβίρουμε σε πιάτο. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια το αβοκάντο και το ρίχνουμε επάνω από το πιάτο.

 

Λαβράκι σε κρούστα αλατιού

 

Υλικά για 4-5 άτομα


4 λαβράκια

2 αβγά

400γρ. αλάτι χονδρό

1 κούπα ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

1 λεμόνι

1 κούπα βασιλικό

4 κούπες ζωμό λαχανικών

500 γρ. μπρόκολο

 

Καθαρίζουμε τα λαβράκια και τα ανοίγουμε στη μέση βγάζοντας το κεφάλι με το κεντρικό κόκαλο, τα μικρά κόκαλα στο πλάι και τα ξανακλείνουμε. Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το χονδρό αλάτι και τα ασπράδια από τα αβγά. Τα ανακατεύουμε. Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και απλώνουμε στην επιφάνειά της τη μισή ποσότητα του μείγματος αλατιού-ασπραδιών. Τοποθετούμε επάνω τα λαβράκια και τα καλύπτουμε με την υπόλοιπη ποσότητα του μείγματος. Τα ψήνουμε στο φούρνο, για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, σπάμε την κρούστα του αλατιού και προσεκτικά αφαιρούμε την πέτσα από τα ψάρια.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το μπρόκολο και το ρίχνουμε στον ζωμό λαχανικών, που έχει ήδη πάρει μια βράση. Το αφήνουμε στη φωτιά να βράσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το σουρώνουμε.

Στο μπλέντερ βάζουμε ελαιόλαδο, το χυμό από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, το βασιλικό και τα δουλεύουμε για 2 λεπτά.

Για το σερβίρισμα, τακτοποιούμε σε πιάτο τα φιλέτα από τα λαβράκια και το μπρόκολο σε μπουκετάκια, και τα περιχύνουμε με τη σος από το αρωματισμένο λάδι.